+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

IRANSKA GEOMETRIJSKA OLIMPIJADA NA NIVOU BIH

IGO (Iranian Geometry Olympiad) je međunarodna geometrijska olimpijada, koja se od 2014. godine održava svake godine, a u cilju popularizacije geometrije. Prošle godine IGO je održana u Sarajevu i Bosna i Hercegovina je sa svojim predstvnicima osvojla bronzanu medalju, među preko 6000 takmičara iz 54 zemlje.

Zbog epidemiološke situacije ove godine takmičenje je održano online, preko platforme Microsoft Teams u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo 30.10.2020. godine.

Takmičenje je održano u tri kategorije, zavisno od razreda koji učenici pohađaju.

  1. Elementarna grupa (za učenike 8. i 9. razredi osnovnih škola),
  2. Srednja grupa (za učenike 1. i 2. razredi srednjih škola ),
  3. Napredna grupa (za učenike 3. i 4. Razredi srednjih škola).

Na takmičenje su se mogli prijaviti svi zainteresovani učenici iz cijele Bosne i Hercegovine, ali samo prvih 4 iz svake kategorije će učestvovati na internacijonalnoj rang listi zajedno sa svim ostalim državama i učesnicima, te će imati mogućnost da osvoje medalju ili pohvalu.

Naša učenica IX1 razreda, Ines Jozić se takmičila u Elementarnoj grupi (za učenike 8. i 9. razreda osnovne škole), te osvojila 3. mjesto u ovoj kategoriji u Bosni i Hercegovini, što znači da će se nalaziti na internacionalnoj rang listi.

Internacionalni rezultati još nisu poznati, trebali bi biti objavljeni do kraja 11. mjeseca.

Našoj učenici želimo puno uspjeha i sreće u daljem radu i školovanju, te da i u narednom periodu bude najbolji ambasador naše škole, grada ali i naše zemlje, Bosne i Hercegovine.

Facebook
Twitter
LinkedIn