+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Upis u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini – Informacija

Dragi učenici, dragi roditelji,

u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 30/19) upis učenika u prvi razred srednje škole na području Kantona Sarajevo vrši se u skladu sa kriterijima koje na prijedlog Ministarstva utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo.

U nastavku dostavljamo informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo:

1. Rokovi:
– Prvi konkursni rok – od 15. juna do 22. juna
– Drugi konkursni rok – od 25. juna do 29. juna 2020. godine.

2. Način prijave:
– Upis u srednju školu u školskoj 2020/2021. godini vršit će se online putem. Online upis vršit će se online putem online sistema kojem će kandidati pristupiti putem web stranice https://upis.emis.edu.ba.
– Kandidati će se prijavljivati na online sistem putem Oid-a koji će biti odštampan na svjedodžbama učenika iz Kantona Sarajevo. Učenici izvan Kantona Sarajevo dobit će oID putem prijave u osnovnu školu u skladu sa Informacijom broj 11/06-34-12911/20 od 28.5.2020. godine. Oid predstavlja šifru učenika/kandidata putem kojeg će učenik kreirati svoj korisnički nalog.
– Uputstvo za online upis učenika kao i video tutorijali se nalaze na web stranici https://upis.emis.edu.ba i na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

3. Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole:
– Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole, ukoliko žele promijeniti školu, obavezni su da se prijave na online upis sa svojim oID-om koji se nalazi na Uvjerenju o postignutom uspjehu na prvom polugodištu u školskoj 2019/20. godini. Ukoliko takvi učenici žele da nastave u istoj školi, ne prijavljuju se na online upis.

4. Predaja dokumentacije:
Nakon prvog konkursnog roka objavljuju se rang liste primljenih kandidata u školama putem online sistema, na oglasnoj tabli i web stranici srednje škole.

Nakon objave rang lista primljenih kandidata, učenik je dužan da u roku od 48 sati, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo, dostavi slijedeću dokumentaciju u srednju školu u koju je primljen:

– prijava za upis (prijavu za upis će biti moguće isprintati nakon objave konačnih rang lista iz online sistema – https://upis.emis.edu.ba),
– izvod iz matične knjige rođenih – ovjerena kopija,
– svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi – orginalni dokument,
– uvjerenje o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razredu osnovne škole – orginalna dokumenta,
– druga dokumenta relevantna za utvrđivanje bodova po kriterijima iz čl. 10. i 12. Odluke o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo).

Sve dodatne informacije o online upisu učenika u 1. srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljene blagovremeno na web i facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Facebook
Twitter
LinkedIn