+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Škola otvorenog srca: Lift za učenika sa cerebralnom paralizom

Prema riječima direktora Osnovne škole “Stari Ilijaš”, lift bi mogao biti gotov do kraja godine. Idejno rješenje za izgled i izgradnju lifta postoji. Treba obezbijediti sredstva i radovi mogu početi.

Faris Herić je učenik sa cerebralnom paralizom. Pohađa Osnovnu školu “Stari Ilijaš” u Ilijašu. Šesti je razred i na nastavu dolazi sa majkom, koja ga svaki put nosi na leđima, jer su učionice na drugom spratu.
unnamed_1
Za Farisa i njegovu majku, uskoro bi dolazak u školu trebao biti olakšan. Direktor škole, Mahir Dević, pokrenuo je inicijativu za izgradnju posebnog lifta koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.
Bit će lakše i meni i mami
Farisa smo našli u kabinetu informatike. Uz pomoć nastavnika, kucao je neke riječi. Drugarica koja je sjedila pored njega, pomno je pratila šta piše.
Nastavnik informatike nam je rekao da se Faris mnogo trudi i da želi puno toga da nauči. Međutim, postoji problem što mu se ne može u potpunosti posvetiti. Njemu je potrebno više pažnje, a tu je i redovna nastava koju treba da prate ostali učenici.
Sa Farisom smo kratko razgovarali. Rekao nam je da piše neke riječi koje mu je zadao nastavnik. Kaže da ima kompjuter kući i da kući, također, piše. Kaže da voli da ide u školu i da mu drugari puno pomažu. Pitali smo ga da li zna da će uskoro biti izgrađen lift za njega? Osmjehnuo se. Rekao je da će mu tada biti lakše, ali da će biti lakše i njegovoj mami.
Novi izazov
Ideja o izgradnji lifta, samo je nastavak svih projekata koji su do sada pokrenuti u ovoj ustanovi. Osnovna škola “Stari Ilijaš” je nova, savremeno opremljen škola, a izgradnja lifta je, kako kaže direktor, još jedan izazov.
“Pored potrebe koja se pojavila i kojom ćemo riješiti problem kretanja našeg Farisa, ovaj lift će usput biti koristan i za profesore, ali i za pomjeranje i prijenos klupa i drugih predmeta”, objasnio je Dević.
Za sada, Farisu je kretanje ograničeno, ali se u školi svi trude da to ne osjeti.
Njegova majka, koja radi kao higijeničarka u školi, podnosi najveći teret. Prije nego što je Faris prešao u Osnovu školu “Stari Ilijaš”, radila je u  područnoj školi, ali se insistiralo na njenom premještaju, kako bi bila bliže njemu. O Farisu brinu i drugari iz razreda, koji mu u svemu pomažu.
Poseban plan i program
Faris nema svog asistenta školi. Direktor je svjestan tog velikog nedostatka. S njim se radi prema programu koji je posebno napravljen za njega i za sada dobro funkcioniše.
“Mi asistenta nemamo. Nadležno ministarstvo u Vladi KS vrlo malo finansira i brine o ovim stvarima. Na snazi je racionalizacija koja podrazumijeva smanjenje troškova. Mi se trudimo da dovedemo nekog volontera, ili pripravnika, ali u konačnici, najveći dio tereta snose njegovi roditelji i nastavnici koji direktno rade s njim”, objasnio je Dević.
Pored roditelja i nastavnika, sa Farisom rade i njegovi drugari iz razreda. Amila kaže da Faris ima veliku želju da se druži, ali isto tako i da nauči puno novih stvari.
“Šta god mu treba, ja mu pomažem i nikada mi nije teško, jer je on naš drug iz razreda”, rekla je Amila.
Mehmed, također učenik iz Farisovog razreda, kaže da se lijepo slažu i da ga on često, kada je nastava na istom spratu, preveze iz jedne učionice u drugu.
“To mi nije teško, jer mi svi volimo Farisa, a i on nas voli. Kada god mu nešto treba mi smo tu”, rekao je Mehmed.
Lamija je još jedna učenica koja je sa Farisom u razredu. Ona ga vjerovatno najbolje poznaje, jer su komšije. Kaže da on ima veliku želju da uči, da se druži sa svima i da najviše voli kada ga drugari slušaju dok prepričava neku lekciju.
Lift do kraja godine
Prema riječima direktora Devića, lift bi mogao biti gotov do kraja godine. Idejno rješenje za izgled i izgradnju lifta postoji. Treba obezbijediti sredstva i radovi mogu početi.
Dević kaže da projekat ne bi trebao koštati više od 30.000 KM i da će finansiranje ići s tri strane kako bi sigurno obezbijedio sredstva.
Kako je rekao, jedan dio će obezbijediti od načelnika općine, obratit će se i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport KS, a drugi dio bi trebala obezbijediti sama škola. Prema planovima, lift bi mogao biti završen do kraja polugodišta.
direktor1
(diskriminacija.ba)
Facebook
Twitter
LinkedIn