+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Održan webinar za nastavnike na temu „Online okruženje – Google Classroom“

Ovosedmični ciklus webinara u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i UNICEF-a održan je večeras, u 17:00 sati, sa temom „Online okruženje – Google Classroom“.

Učesnicima se obratila predstavnica UNICEF-a Lamija Landžo naglašavajući zadovoljstvo zbog velike posjećenosti webinara i izbora tema koje su se pokazale korisne i interesantne nastavnicima, roditeljima i učenicima. Također, najavila je da je ovo samo početak uspješne saradnje i partnerstva UNICEF-a i Ministarstva u realizaciji odgojno-obrazovnog procesa, te da su već u toku pripremne aktivnosti za realizaciju LearnIn incijative, modela kombinovanog načina učenja i podučavanja.

Webinaru je prisustvovalo 262 učesnika, a večerašnji prezentator i edukator je bio profesor Said Krantić sa bogatim iskustvom u radu na online platformama za učenje i podučavanje i član Radne grupe Ministarstva.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa platformom Google Classroom koja omogućava kreiranje virtuelnih učionica na jednostavan način putem kojih nastavnik ima mogućnost da dijeli digitalne sadržaje sa učenicima, daje zadatke, prati rad učenika i daje povratne informacije o istom. Google Classroom obuhvaća sve elemente nastavnog procesa, od prezentacije do sadržaja, zadavanja zadataka, davanje uputa za provođenje aktivnosti, pisanu provjeru znanja kroz tesove i kvizove, davanje povratnih informacija učenicima u brojčanom i opisnom obliku i njihovo dokumentiranje. Mnogo pitanja i diskusija od skoro sat vremena je pokazala zaista veliki interes svih polaznika za ovom vrstom edukacije, posebno onih koji nisu prošli obuku za online nastavu a sada su zbog nenadane epidemiološke situacije morali da je provode. Profesori Krantić i Begić su detaljno predstavili mogućnosti koje se nude nastavnicima za kreiranje online nastave, posebno iz oblasti kreiranja testova i praćenja rada učenika.

Pozivamo vas da nam se pridružite na slijedećem webinaru sa temom „Psihologija obrazovanja – Mentalno zdravlje učenika i nastavnika“ koji će se održati već sutra, u 17:00 sati.

Facebook
Twitter
LinkedIn