+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Održan webinar za nastavnike i učenike „Realizacija online nastave-inovativni pristup u razrednoj nastavi“

Večerašnji webinar „Realizacija online nastave-inovativni pristup u razrednoj nastavi“ izazvao je veliku pažnju javnosti, preko 240 učesnika je imalo priliku da se upozna sa iskustvima i radom u izvođenju online nastave, profesorica razredne nastave Aide Zečić i Nermine Hadžić. One su kroz svoje izlaganje pokazale prvobitne poteškoće ali prednosti organizovanja online nastave, pripremu digitalnih sadržaje za učenike od kojih se većina njih tek sada po prvi put susrela i sa platformama za online nastavu i sa samim izvođenjem ovog vida nastave.

Kako nastavnici, tako isto i učenici i njihovi roditelji morali su pronaći novi način komunikacije u svrhu podučavanja i učenja uz pomoć novih tehnologija. Shodno tome, nastavnicima je trebala i stručna i metodička podrška kako i na koji način koristiti platformu i same sadržaje za predmete, te vrijeme da se prilagode online nastavi. Metodički dio, sa savjetima i prijedlozima i idejama kako najbolje organizovati nastavu, profesorice su prikazale kroz svoje primjere dobre prakse u promijenjenom okruženju, i sa drugim autoritetima. Istakle su da je za uspjeh ovog vida nastave presudno bilo uspostavili jasna pravila, dobru organizaciju i sadržaje prilagodili uzrastu učenika, jer učenici uživaju u raznolikim sadržajima i aktivnostima. Nedostatak izravne komunikacije pokušale su nadoknaditi online sastancima. Vrednovanje i praćenje uspjeha učenika radi se svakodnevno o čemu su roditelji informisani i na sedmičnim roditeljskim sastancima, a učenici su imali i mogućnost samovrednovanja. Profesorice su kazale da je i sam način rada i komuniciranja sa učenicima i roditeljima te zajednički rad nastavnika kao recept za uspješnu nastavu.

Polaznici su iskazali potrebu organizovanja dodatne edukacije za sve nastavnike iz oblasti IKT-a i nastavak razmjene primjena dobre prakse kroz ovaj način edukacije nastavnika i učenje jednih od drugih.

Facebook
Twitter
LinkedIn