+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Inkluzija je pravo: Easy to Read standard

Šesnaesti webinar za nastavnike, roditelje i ostale zainteresovane za ovaj vid edukacije u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i UNICEF-a, održan je večeras u 17:00 sati.

„Inkluzija je pravo: Easy to Read standard“ je tema webinara koji se održao u 17:00 sati, a prisustvovalo je preko 250 nastavnika iz cijele Bosne i Hercegovine kao i regije.

Ministar Anis Krivić pozdravio je večeras sve učesnike webinara „Inkluzija je pravo “ i zahvalio se prof. Lejli Kafedžić na odabiru teme koja je izazvala veliki interes nastavnika i roditelja kao i članova udruženja koja se primarno bave obrazovnom inkluzijom. Obrazovna inkluzija je tema koja je relevantna za sve odgojno-obrazovne reforme, a ovih dana i za povezivanje procesa online nastave inkluziji kao koncepciji odgoja i obrazovanja za sve. Države svijeta naglašavaju važnost inkluzije u obrazovanju na svim nivoima odgojno-obrazovnog sistema i prepoznavanje iste kroz dokumente obrazovne politike.
Nakon ministra, prisutnima se obratila voditeljica programa obrazovanja pri UNICEF-u Sanja Kabil posebno naglasivši da kvalitetno obrazovanje ima jednu od najvažnijih uloga u razvoju društva i da će Unicef i dalje pomagati razvojne obrazovne procese i aktivnosti, posebno u edukaciji nastavnika koji su viđeni kao ključni činilac za promjene u obrazovanju.

Prof. dr. Lejla Kafedžić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu odsjek za Pedagogiju, edukatorica večerašnjeg webinara, podsjetila je sve učesnike webinara na suštinu inkluzivnog odgoja i obrazovanja te ponudila smjernice za pisanje lahko razumljivog teksta, kroz primjenu standarda. Inkluzija se odnosi na cjelokupno društvo i sve segmente ljudskog funkcionisanja, a inkluzivni odgoj i obrazovanje je samo jedan od aspekata inkluzije. Učesnicima je predstavljen Easy to Read standard koji se sastoji iz seta pravila koji pomaže nastavnicima i edukatorima da rade stvari na pravi način odnosno da njihove informacije budu lahko čitljive i razumljive. Navedeni standard je primarno kreiran za osobe s intelektualnim teškoćama, ali pored toga može biti i alat za pomoć osobama koje imaju specifične teškoće u učenju ili ne poznaju dovoljno jezik lokalne zajednice.

Učesnici su pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu i izlaganje prof. dr. Lejle Kafedžić te je poslije konkretne vježbe za primjenu Easy to Read standarda ostavljeno dovoljno vremena za pitanja i diskusiju sa učesnicima.

Zahvaljujemo se svim učesnicima večerašnjeg webinara i očekujemo vas i sutra, u 17:00 sati, a tema je „Izrada web stranice, video klipa i bookleta kroz interdisciplinarni projekat Stećci“

Facebook
Twitter
LinkedIn