+387 33 402 300

+387 33 402 300

stariilijas@bih.net.ba

Bosanski put 151

Vijesti iz JU OŠ "Stari Ilijaš"

Informacija – eksterna matura

Dragi učenici, cijenjeni roditelji i nastavnici, uvaženi direktori/ice škola,

obavještavamo Vas da je Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijela Odluku da se u školskoj 2019./2020. godini neće realizirati polaganje eksterne mature devetih razreda osnovne škole.

Na ovakav prijedlog Ministarstvo se odlučilo vodeći računa prije svega, o sigurnosti učenika te ne želeći stvarati dodatni psihološki pritisak kako na učenike tako i na njihove roditelje i nastavnike. Procijenjeno je da u trenutnoj situaciji svi učenici nemaju iste mogućnosti da se pripreme na adekvatan način za polaganje ovog jako bitnog i zahtjevnog ispita te je utvrđen ekvivalent bodova eksterne mature prema stečenom uspjehu iz nastavnih predmeta iz kojeg se polaže eksterna matura: Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, Matematika i prvi strani jezik.

Ministarstvo smatra da bi učenici i na ekstemoj maturi ostvarili izvanredne rezultate, ali njihovo znanje i sposobnosti koje su stekli u osnovnoj školi će u potpunosti doći do izražaja u nastavku njihovog obrazovanja u srednjim školama.

Facebook
Twitter
LinkedIn